Antwoord op vragen over het sociaal domein

Mijn hulpvraag bij het jeugdteam

Het jeugdteam van de gemeente gaat aan de slag met uw hulpvraag. Zij informeren u hierover. Zij kunnen u wijzen op algemene hulp, die u direct kunt krijgen. Maar zij kunnen ook nader onderzoek doen om te bekijken of uw kind specialistische hulp nodig heeft. Daarvoor gelden bepaalde voorwaarden.

De gemeente moet u informeren over hoe het verder gaat nadat u een afspraak heeft gemaakt. De medewerker van het jeugdteam kan dat ook doen.

U krijgt informatie over uw rechten. Als nader onderzoek nodig is, wordt u daarover ook geïnformeerd.

Vanaf het moment dat u zich meldt, kan een cliëntondersteuner u helpen. Dit is iemand van de gemeente of een organisatie die u helpt bij het doorlopen van de procedure. Deze persoon is onafhankelijk. De cliëntondersteuner kan niet dezelfde persoon zijn die uw hulpvraag gaat behandelen.

De cliëntondersteuner handelt altijd in uw belang. U blijft zelf bepalen wat u wil. De cliëntondersteuner geeft u daarbij informatie en advies. Daarnaast helpt de cliëntondersteuner u met: 

  • uw hulpvraag duidelijk krijgen
  • keuzes maken
  • hulp organiseren
  • afstemmen met andere hulp die uw kind krijgt

De hulp van de cliëntondersteuner kunt u gebruiken zolang u dat zelf wil. De hulp is gratis.

Regels van ISD Brabantse Wal

Als een van uw gezinsleden gedetineerd raakt, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de reiskosten die u maakt bij een bezoek aan uw partner of een bloed- of aanverwant in de eerste graad die tot aan zijn detentie behoorde tot uw gezin. Onder bloed- of aanverwant in de eerste graad wordt verstaan:

  • (adoptie)ouders;
  • (adoptie)kinderen;
  • (adoptie)ouders van uw partner;
  • (adoptie)kinderen van uw partner;
  • partner van uw (adoptie)kinderen (schoonzoon of schoondochter).

Daarnaast moet de gedetineerde verblijven in een gesloten inrichting binnen Nederland en moet hij geen recht hebben op verlof.

U kunt bijzondere bijstand krijgen voor 1 bezoek per 2 weken. U mag de gedetineerde uiteraard vaker bezoeken, maar dan krijgt u de kosten niet vergoed. Zodra de gedetineerde recht heeft op weekendverlof, krijgt u geen bijzondere bijstand meer. 

U kunt geen bijzondere bijstand krijgen voor een bezoek aan een gedetineerde in het buitenland.

Hoogte bijzondere bijstand

De hoogte van de bijzondere bijstand is gelijk aan de kosten van de goedkoopste reismogelijkheid per openbaar vervoer. Reist u met eigen vervoer, dan krijgt u € 0,19 per kilometer.

Aanvragen

U kunt de bijzondere bijstand digitaal aanvragen.

Laatst bijgewerkt op 31-05-2017

Voorbeelden cliëntondersteuners

De gemeente kan de cliëntondersteuning laten uitvoeren door derden, zoals:

  • Ouder adviseur
  • MEE
  • Steunpunt GGZ
  • Sociaal Raadslieden

Het familiegroepsplan is een plan dat u (als ouder) opstelt samen met uw kind, familieleden of anderen in de sociale omgeving van uw kind. In dat plan geeft u aan hoe u de opvoed- en opgroeisituatie van uw kind wil verbeteren. U geeft ook aan wat u zelf daaraan doet en wat de personen in de omgeving van uw kind doen.

De gemeente kan u helpen om een familiegroepsplan te maken.

De gemeente onderzoekt of uw kind hulp nodig heeft. En welke hulp dan het beste is voor uw kind. Daarvoor kan de gemeente u om informatie vragen. Als u die informatie heeft of kunt opzoeken, moet u die geven. De gemeente bekijkt ook uw wensen en de persoonlijke situatie van uw kind en uzelf. En de gemeente houdt rekening met uw godsdienst, levensovertuiging en cultuur.

Regels van ISD Brabantse Wal

Als u uw aanvraag voor een bijstandsuitkering mondeling intrekt, dan stuurt uw klantmanager u het formulier "intrekkingsverklaring". Dit formulier moet u invullen en terugsturen. Hiermee bevestigt u de intrekking van uw uitkering.

Bevestigt u de intrekking niet? Dan stuurt de gemeente u een brief om de intrekking alsnog te bevestigen.

Laatst bijgewerkt op 28-03-2018

Schema

Bekijk hieronder hoe het onderzoek wordt uitgevoerd:

Checklist onderzoek aanvraag jeugdhulp

Regels van ISD Brabantse Wal

Onderstaande regels gelden voor de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht. Voor inwoners van Steenbergen kunnen andere regels gelden. 

Het verrichten van een alternatieve straf heeft geen gevolgen voor uw arbeidsplicht. Als u een alternatieve straf moet verrichten, dan moet u aan uw arbeidsplicht blijven voldoen.

Laatst bijgewerkt op 28-03-2018

De niet vrij toegankelijke hulp vraagt u aan bij de gemeente waar uw kind woont. Ook een keuze voor een PGB geeft u aan bij de gemeente waar uw kind woont.

Het kan zijn dat u de hulp voor uw kind in een andere gemeente moet vragen. Dit is mogelijk wanneer uw kind al jeugdhulp met verblijf ontvangt.

Regels van ISD Brabantse Wal

Melding binnen vijf werkdagen

Als u zich binnen vijf werkdagen na de ontvangst van de afwijzing van uw WW-uitkering meldt bij de gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen, dan laat de gemeente uw bijstandsuitkering in principe ingaan op de datum dat u uw WW-uitkering aanvroeg bij het CWI.

Melding na vijf werkdagen

Als u zich later dan vijf werkdagen na de ontvangst van de afwijzing van uw WW-uitkering meldt bij de gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen, dan laat de gemeente uw bijstandsuitkering in principe ingaan op de datum dat u de bijstandsuitkering aanvroeg bij de gemeente. De gemeente kan hier van afwijken als uw te late melding veroorzaakt wordt door bijzondere omstandigheden.

Laatst bijgewerkt op 16-04-2020

Lees ook